Alternatif İnternet

Satış Ortaklığı Sistemi Affiliate Marketing hakkında Türkçe En Kapsamlı Rehber

    No comments:


Dünyanın her yerinden blogcuların son yıllardaki en gözde para

kazanma yöntemlerinden biri olan Satış Ortaklığı Sistemi'ni (Affiliate Marketing) inceleyelim. Bu konuda yazılmış Türkçe en kapsamlı analizi burada bulacaksınız.

Oturduğun yerden para kazanmak... Cezbedici ve elinin altında internet bağlantısı olan herkes için artık mümkün...


Bir kişisel site açıp takipçi edinip onlara bir şeyler satıyorsunuz. İnsanlar önerdiğiniz ürünleri deli gibi satın alırken siz güneyde bir yerde yeni işinizin tadını çıkarıyorsunuz.


Bunu başarmak mümkün, öyle değil mi? Evet mümkün. Bunu başarmış tonla insan var. Peki aynı zamanda kolay, öyle değil mi? Orada biraz durmalısınız. Zannettiğinizden daha zor ve karmaşık olabilir çünkü.


Sıfırdan kendinize sadık bir kitle oluşturmak, onların beğenilerini ve beklentilerini tespit edip ona göre satacak ürün bulmak ciddi bir iş...


Ancak bir şekilde kitleniz oluşmaya başlamışsa hem onların hayatını kolaylaştıracak hem de sizin cebinizi dolduracak bir yola girmenizin zamanı gelmiş demektir. Bunun adı Satış Ortaklığı Sistemi...



Satış Ortaklığı Sistemi Tam Olarak Nedir?



Blog/kişisel internet sitesi işleten insanların hemen hepsi okuyucularına bir ürün veya hizmeti satarak para kazanırlar.


Satış Ortaklığı Sistemi, ürün veya hizmet satışından para kazanmanın en kolay yoludur. Çünkü satacağınız şeyi sizin bulmanız ve tedarik etmeniz gerekmez.


En basit ifadeyle,bu sistem satışa aracılık etmek ve belli oranda komisyon almaktan ibarettir. Sitenizde ziyaretçilerinize başka firmalara ait ürün veya hizmetleri önerirsiniz ve onlar sizin aracılığınızla o ürünü veya hizmeti satın aldıklarında firma size satış başına bir komisyon öder.


Sitenize reklam aldığınızda o reklama tıklayan ziyaretçi başına para kazanırsınız. Ancak tıklama başına kazandığınız para o kadar düşüktür ki, bunu yapmaya değmez. Eğer çok ziyaretçiniz varsa tabi reklamdan daha yüksek meblağlar kazanmanız olası. Ama yine bir sorun var: çok ziyaretçiniz varsa satış ortağı olarak kazanacağınız para yine reklam tıklamasından kazanacağınızdan büyük olacaktır. Yani her ihtimalde satış ortaklığı daha iyi kazandırır.


Satış ortaklığında para kazanmanız için ziyaretçinizin o ürünü sizin sitenizden giderek satın alması gerekir. Böyle bir satıştan elde edeceğiniz komisyon tutarı reklam tıklamasından çok daha büyük olacaktır.


Satış ortaklığının reklam almaktan teknik bir farkı da şu: reklamda, sitenize banner koymak durumundasınız. Satış ortaklığında ise, yazılı bir metin içerisine o ürüne bağlantı yerleştirebilirsiniz. Hatta kendiniz o ürünün tanıtımını yapan bir sayfa dahi açabilirsiniz.



Satış Ortaklığı Bloglar için Niye Harika Bir Sistem?



Satış ortaklığında, bizzat kendiniz satmak için bir ürün bulmak ve onu tedarik etmek zorunda kalmazsınız. Ürünler hazırdır. Ekstra bir çaba ve zaman harcamanız gerekmez. Bu yüzden erkenden bu işe girebilirsiniz.


Eğer ileride kendinize ait bir ürünü satmak istiyorsanız satış ortaklığı size tecrübe kazandırır. Ziyaretçilerinizin ne tür ürünler talep ettiklerini öğrenme şansınız olur.


Satış ortaklığında doğru firma ve ürünleri seçerseniz insanlar sizden alışveriş yapmaya alışırlar. Bu sayede, gelecekte tümüyle kendinize ait satışlara geçtiğinizde sizi bir marka olarak tanıyan online müşterilerinize sahip olacaksınız.


Yukarıda saydıklarım bu işin mantığına dair avantajlar. Bir de sağladığı teknik kolaylıklar var:


Sadece satış ortaklığı linkini paylaşırsınız ve bitti. Eğer kendi ürünlerinizi satsaydınız satışları takip etmek, müşteri hizmetleri servisi kurmak, ödeme sistemi belirlemek, ekstra güvenlik önlemleri almak gibi bir dizi yükün altına girmeniz gerekirdi. Oysa satış ortaklığı tek bir amatör blogcunun altından rahatlıkla kalkabileceği bir sistem. Herhangi bir konuda, sattığınız ürün dahil uzmanlık gerektirmez. Ayrıca, satış ortaklığında ciddi bir para ve emek harcamanız olmaz.



Hangi Durumlarda Satış Ortaklığı Size Uygundur?



Uygulanmasının kolay olması ve getirisinin yüksek olması nedeniyle satış ortaklığı cezbedici bir sistem. Ancak körü körüne dalmadan önce birkaç şeyi oturtmuş olmanız gerekiyor.


Blogunuzda düzenli olarak paylaşım yapıyor olmalısınız. Yani önce satış ortaklığına girip sonra bunun için bir blog açmak yerine, önce zaten canlı bir blog açmak istiyor olmanız gerekir. Satış ortaklığı için blog açmak değil; blog açtığınız için satış ortaklığı yapmalısınız. Aklınızda bulundurun blog amaç, satış ortaklığı ise araçtır. Eğer mesleğiniz pazarlamacılık değilse...


Blogunuza e-mail aboneliğine sahip birkaç yüz kişi olmalı. Sayı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur tabi. Ancak başlangıç için birkaç yüz, sözgelimi 400 abone yeterli olacaktır.



Hali hazırda Bir Şeylerin Satışını yapıyorsanız Satış Ortaklığına Girmeyin



Eğer blogunuzda zaten ücret karşılığı herhangi bir şeyin satışını yapıyorsanız ayrıca satış ortaklığı sistemine başlamayın. Satışını yapmakta olduğunuz şey herhangi bir şey olabilir. Gerçek veya sanal, basit bir hizmet veya profesyonel bir hizmet... farketmez. Bunların yanında bir de satış ortaklığı yapmaya başladığınızda kendinizle rekabete girmiş olacaksınız. Her iki taraftan da net geliriniz düşecek. İnsanlar sizin tüm amacı kendileri üstünden para kazanmak olan bayat bir pazarlamacı olduğunuzu düşünecekler.



Satış Ortaklığı Ürünlerini En Etkili Biçimde Satmak



Satış ortaklığı pazarı son yıllarda giderek gelişti demiştim. Gelişen her piyasa hem alıcı hem satıcı olarak daha fazla insanı kendine çeker. Daha fazla insan, daha çok kalitesiz iş demektir. Gereksiz ve insanı bunaltacak yoğunlukta reklamlar, kalitesiz ürünler, spamciler vs. satış ortaklığının da adını son zamanlarda biraz lekelediler.


Bu nedenle, satış ortaklığını daha kaliteli biçimde yapmanın önemi arttı. Satış ortaklığı doğru yapıldığında hala çok güçlü bir gelir kaynağı olabiliyor. Bunun sayısız örneği bulunabilir.


Bu işi düzgün ve güçlü biçimde yapanlar çok temel bir yaklaşımı benimsiyorlar:


Sitenizin takipçileriyle karşılıklı güvene dayalı geliştireceğiniz yakın ilişki, aslında sizin en büyük sermayeniz. Bir ürünün satışını artırmaya çalışmak yerine ziyaretçilerinizin güvenini artırmaya çalışmak satış ortaklığındaki en büyük stratejiniz olmalı. Çünkü güven arttığında satış kaçınılmaz biçimde artar. Üstelik artan satış miktarı kalıcı hale gelir.


Ziyaretçilerinizin ürünü satın almalarını kolaylaştırmak için küçük hilelere başvurma fikrinin cazip göründüğü her an kendinizi onların yerine koyun ve bundan kaçının.


Satış Ortaklığı Sisteminin Anahtar Kuralı


Çok kısa ve net, tartışmaya kapalı: kendinizin kullanmayacağı hiçbir ürünü satmaya çalışmayın. Kendinizin güvenilir bulmadığı hiçbir markayı tavsiye etmeyin.


Hatta bu prensibi bir üst boyuta taşıyalım. Satmak istediğiniz ürünü mutlaka önce siz satın alıp kullanın. Memnun kalırsanız satışa koyun.


Bir avukata, doktora veya inşaat ustasına gitmeden önce ne yaparsınız? Güvendiğiniz insanların o kişilerle ilgili yorumlarını öğrenmek istersiniz. İnsanların söyledikleri hala dünyanın en güçlü pazarlama aracıdır. Aynısı online ticarette de geçerli... Eğer güvenilir bir site olarak ün yaparsanız hiçbir reklamın başaramayacağı kadar hızlı şekilde yayılırsınız.


Bizzat kullandığınız ve memnun kaldığınız bir ürünün satışını yapmanın ayrıca başka bir avantajı da var. Ürünün gerçekten kaliteli olduğunu bildiğinizde onun tanıtımını daha samimi ve ikna edici biçimde yapabilirsiniz. Siz inanıyorsanız karşınızdaki kişinin inanması kolaylaşır.



Her Şeyi Doğru Yapsanız bile Satış Ortaklığının Kötü Tarafları Var mı?



Ayın karanlık tarafına bakmayı bilirseniz karanlıktan korkmazsınız. Her güzel şeyin bir daha az güzel tarafı da var. Satış Ortaklığı sisteminin bazı kusurlarını ve kötü yanlarını bilirseniz onu daha etkili biçimde yapabilirsiniz.



Satış Ortaklığı İşinin Kolay ve Hızlı Kurulabilmesi Onun Anında ve Bedavaya Yapılabileceği Anlamına Gelmez.



Bir defa, satacağınız ürünleri belirlemek için zaman harcayacaksınız. Onları önce siz alıp test etmek için para harcayacaksınız. Çok az sayıdaki doğuştan şanslı insanlar dışında iş hayatında bir günde başarı veya mucize hikayeleri yok. Hatta bu sisteme yeni girdiğiniz için bazı beklenmedik hatalar yapacaksınız. Deneme yanılma yoluyla bu hataların üstesinden geleceksiniz.



Yattığınız Yerden Para Kazanmak için bile Arada Sırada Kalkmak ve Çalışmak Gerekiyor.



Her şey hazır ve tıkır tıkır işliyor olsa bile her zaman kitlenizi genişletmek için uğraşmak durumundasınız. Size sadık ve bağlı kemik bir kitle yaratmadan satış ortaklığı sisteminde, hatta diğer e-ticaret sistemlerinde de uzun vadeli kazanç sağlamanız çok zor olacaktır.


Tekrar edersem, satış ortaklığı başarılı bir blogun uzantısıdır. Önce blogunuz, sonra para kazanma sisteminiz... Tersi değil.



En Başarılı İnternet Yayıncıları bile Arada Sırada Kötü Tercihler Yaparlar



Satış Ortaklığı sistemine girerken mutlaka bu sistemde uzun süredir yer alan diğer insanları inceleyeceksiniz. Bu incelemeniz sırasında etik olmayan yollarla satış yapmaya çalışan "tüccarlarla" karşılaşacaksınız. Onların sahte başarı hikayelerinden etkileneceksiniz. Size satışları artırmanın inceliklerinden bahsedecekler. Hileli satış taktikleriyle nasıl çok para kazanabileceğinizi anlatacaklar.


Fazladan birkaç lira için gelecekte düzenli bir gelir kapısı olma potansiyeli taşıyan işinizi riske etmeyin.


Bu insanlar, gerçekten başarının sırrına sahip olsalardı bunu sizlerle bedavaya asla paylaşmazlardı. İnternette karşılacağınız sözde hileli para kazanma yollarından uzak durun. Uzun vadede hepsi kaybettirir. Üstelik sadece para kaybettirmez. O güne kadarki bütün emeklerinizin ürünü olan işinizi toptan kaybedersiniz.


"Nasılsa herkes yapıyor, ben niye geride kalayım" diye düşünebilirsiniz. Oysa bunu yapan herkes zaten çaresizlikten bu yola girmiştir. Siz gerçek, düzenli, sağlam bir iş kurmak istiyorsunuz.


Bir de doğrudan sizi dolandırmak isteyenler olacaktır. Satış ortağı olabilmek için kimseye ücret ödemeyin. Satış ortaklığı sistemine dahil olabilmeniz için sizden ücret isteyen herkes dolandırıcıdır.



Bazı Temel Tanımlar



Satış ortağı (Affiliate), ürünün tanıtımını yaparak kendi tanıtımı üstünden ürünün satılması ardından komisyon alan kişi.


Satış Ortaklığı Anlaşması/Sözleşmesi (Affiliate Agreement), her iki tarafın işleyiş kurallarını, kendi sorumluluklarını, ödeme oranlarını ve diğer yasal zorunlulukları kabul ettikleri metin.


Satış Ortağı Linki (Affiliate Link), takip edilebilen bağlantıdır. Üye, bu bağlantıyı kendi sayfasında paylaşır. Biri ona tıkladığında asıl satıcının sitesine yönlenir. Tıklayan kişinin asıl satıcının sitesine hangi üyenin linkini tıklayarak ulaştığı takip edilebilir.


Satış Ortaklığı Ağı (Affiliate Network), asıl satıcıların satış ortaklığı sistemine sundukları ürünlerini sergiledikleri piyasa. Buradan hangi ürünlerin satış ortaklığı sistemine dahil oldukları bulunur.


Satış Ortaklığı Programı (Affiliate Program), asıl satıcının satış ortağına komisyon ödemek için kurduğu program.


Komisyon (Commission), satışı sağlayan satış ortağına asıl satıcı tarafından ödenecek yüzde.


Cookie, satış ortaklığı sisteminde her satış ortağına özgü bir cookie atanır. Bu sayede satışa yönlendiren üyenin kim olduğu belirlenir. Cookielerin belirli bir ömrü vardır. Örneğin, müşteri benim satış ortaklığı linkime tıklayarak asıl satıcının sayfasına gitti. Vazgeçti, ürünü almadı ve o sayfayı kapattı. Birkaç saat sonra fikrini değiştirdi. Tekrar asıl satıcının sayfasına ama bu defa benim linkimi tıklamadan gitti. Farketmez. O hala benim müşterim. Satın aldığı an satış bana bağlanır.


Müşteri (Customer), ürünü satın alan kişi.


Asıl Satıcı (Merchant), ürünü sağlayan kişi.



Satış Ortaklığı Sisteminin Bazı Teknik Özellikleri



Aslında satış ortağı olarak bu bilgileri öğrenmeniz gerekmez. Ancak temel mekanizmayı bilmek kafanızda bazı şeylerin yerli yerine oturmasını sağlayabilir.


Asıl satıcının programı zaten her şeyi otomatik olarak halleder.


Bir satış ortağı programa üye olduğunda, ona özgü bir cookie kimliği ve link verilir. Bu link ile ürünün tanıtımını yapar. Linke tıklandığında verilen kimlik hangi satış ortağının linkine tıklandığını gösterir. Müşteri, bir kere sizin linkinize tıklayarak asıl satıcının sitesine uğramışsa o size bağlanmıştır. O zaman değil de günler sonra bile doğrudan asıl satıcının sitesine girip ürünü satın alsa sizin gönderdiğiniz müşteri olarak kalmaya devam eder. Asıl satıcı, trafik kaynaklarını açıklamak zorundadır. Bu sayede kim linkinize tıklamış, kim sizin gönderdiğiniz müşteri görebilirsiniz.


Linki sitenizdeki bir sayfada metin içerisinde veya abonelerinize e-mail yoluyla paylaşabilirsiniz. Farketmez...


Temel mekanizma üstteki şekilde çalışır. Hangi ürünü veya hangi satış ortaklığı programını kullandığınız önemli değil.



Satış Ortaklığında Başarının Aşamaları



Kişisel sitenizde ve satış ortaklığı sisteminde tecrübe kazandıkça üç temel aşamadan geçeceksiniz. Her birinin kendine özgü satış stratejileri ve farklı gelir düzeyleri var.


Hangi aşamada olduğunuzu ve hangi aşamayı hedeflediğinizi önceden kestirmek kritik öneme sahip. Uygulamanız gereken stratejiler hazırlık durumunuza göre şekillenecektir.


Başlangıç Aşaması


Blogunuzun ayakları yere basmaya başladığında, düzenli olarak içerik girdiğinizde satış ortaklığı sistemi için hazırsınız demektir. Bu noktadan sonra e-mail bülteninize veya sosyal medya hesaplarınıza abone ve takipçi kazanmaya çalışmalısınız. Genellikle bin civarı abone başlangıç için ideal bir sayıdır. Bu abonelerin sadece yüzde onu bile e-maillerinizi okuyor olsa ilk kemik kitleniz oluşmuş demektir.


Sonrasında birkaç ürünü test ederek hangisine abonelerinizin en iyi geri dönüşü verdiğini bulmalısınız. Bulduktan sonra o ürüne yoğunlaşabilirsiniz.


Bu aşamada ancak masraflarınızı çıkaracak kadar en iyi ihtimalle birkaç yüz lira kazanabileceksiniz.



Yükseliş Devri



Bu aşamada abone sayınız birkaç bine ulaşmış olmalı. Sayfanızın takipçileriyle giderek daha sıcak karşılıklı ilişki geliştiriyorsunuz. Ayrıca sizinkiyle benzer kitleye hitap eden kimi internet fenomenleri de varlığınızdan haberdar oldu. Artık satış ortaklığını ciddiye alıp yüklenmenin zamanı geldi. Takipçilerinizin hangi ürünleri talep ettiklerini çok iyi biliyor durumdasınız. Onlara istediklerini verebilirsiniz.


Başlangıç için seçtiğiniz ürün ve hizmetleri daha iyi kazandıran ürün ve hizmetlerle değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir. Çekinmeden işi büyütün.


Kazandığınız tutar masraflarınızı karşılamanın üstüne çıktı. Artık iyi bir ek gelire, asgari geçiminize yeter bir gelire sahipsiniz. Aylık birkaç bin lira gayet olası...


Son Aşama: Satış Ortaklığı Sizin Tek İşiniz Oldu


Ülkenin en etkili internet yayıncılarından birisiniz veya adaysınız.  On bin ve üstünde aboneniz var. Artık kendi alanlarında en iyi online yayıncılarla ortak iş yapabilirsiniz. Firmalar ürünlerini satmanız için kendileri size geliyorlar. Ürün aramak bulmak zorunda değilseniz.


Dilerseniz bu aşamada satış ortaklığı yanında para kazanabileceğiniz bambaşka alanlar da keşfedebilirsiniz. Bu büyüklükte bir yayıncı için internette yapılabilecek her şeyi yapmak çok kolay.


Artık stratejiniz büyük ve saygın firmalarla çalışmak olmalı. Gelir düzeyiniz gerçek hayattaki mesleğinizden çok çok daha yüksek.


Şurası bir gerçek ki, son aşamaya gelebilen çok az kişi var. Çünkü, süreç içerisinde insanın dikkatini dağıtan, hevesini kıran çok sayıda tuzak karşınıza çıkacak. Ne kadar doğru bildiğiniz yolda ilerlerseniz o kadar yükselme şansına sahip olursunuz.


Ayrıca, satış ortaklığı ile başkalarının ürününü satmak yerine bizzat kendi ürününüzü satabileceğinizden bahsetmiştim. İşte bunu 2. aşamaya ulaştığınızda yapmaya başlayabilirsiniz.



Doğru Ürünü Seçmek



Başlangıç için dijital ürünleri seçmenizi öneririm. Bu ürünlerin komisyon oranları diğerlerinden daha yüksek oluyor. Ayrıca, dijital ürünleri üreten kişi genellikle bir şirket değil, bireysel bir yazılımcı olduğundan bu kişiyle daha esnek anlaşma yapmanız mümkün.


Blogunuzun konusu ne olursa olsun her türlü dijital ürün tanıtıma uygun görünecektir. Oysa fiziki ürünlerde mutlaka doğrudan konunuzla alakalı olanları seçmek zorundasınız. Çiçek yetiştirme sayfasında cep telefonu satamazsınız.


Seçtiğiniz ürün orta seviyede fiyata sahip olsun. Çok ucuz ve pahalı ürünlerden kaçının çünkü henüz takipçi profilinizi yeterince tanımıyorsunuz. Herkese hitap edebilecek fiyat aralığı riski azaltır.



Download Edilebilir Dijital Ürünler



Müzik ve video dosyaları, e-kitap, pdf'ler gibi indirilebilir dijital ürünlerin yerleştirilmesi hızlıdır. Satışı basittir. Müşterinin araştırma yapmasına ve sonrasında kargo beklemesine gerek yoktur. Dolayısıyla kargo ücreti de yoktur.


Ancak çoğu indirilebilir dijital ürünün fiyatı düşüktür. Haliyle komisyondan kazanabileceğiniz tutar da düşük olacak. Ayrıca, aynı ürünleri korsan şekilde indirmek çok yaygın.


Yine de, başlangıç için öncelikli seçenekleriniz arasında bulunmalı. Sistemde tecrübe kazandıkça daha iyi ürünlere yönelmelisiniz.


Online olarak Sunulan Profesyonel Hizmetler


Tasarım, danışmanlık, çeşitli online kurslar gibi hizmetler bu başlık altında değerlendirilebilir. İndirilebilir dijital ürünlere göre daha iyi komisyon tutarları sağlar. Ayrıca sizin gönderdiğiniz müşteri sadece ilk kez üye olurken değil, o hizmeti kullanmaya devam ettikçe komisyon ödemeyi sürdürür. Fakat dezavantajı, bu alanda hizmet veren firma sayısı çok sınırlı. Kaliteli ve size uygun olanı bulmak zor.



Online Kurslar



Online kursları yukarıdaki hizmetler başlığı altında sıralamıştım. Ancak son yıllarda aşırı popülerleştikleri için ayrı bir başlığı hak ettiklerini düşünüyorum.


Bu kurslar hemen hemen aklınıza gelebilecek her konuda faaliyet gösterirler. Fiyatları on liradan binlerce liraya kadar değişebilir. Artık insanlar bir konuda eğitim almak istediklerinde bunu evlerinin veya cafelerinin konforu içerisinde yapabilmek istiyorlar. Öğrencilerin dört duvar arasına sıkıştıkları kurs dönemi geride kalıyor. Teknolojinin gelişimiyle birlikte online kurs pazarı giderek artan oranda gelecek vaat ediyor.


Online kursların satış ortaklığı sisteminde sundukları komisyon tutarları önceki iki maddedekilerden daha yüksek. Ancak bu hizmetin de sizin açınızdan zorlu tarafı, gerçekten teklif ettiği eğitimi verebilen kalitede olanları bulmak olacaktır. Sonuçta saygınlığınız söz konusu...



Fiziki Ürünler



Eğer blogunuzda fiziki ürünler sunacaksanız, en iyisi yüksek kaliteli ve çok spesifik olanları tercih etmektir. Ziyaretçilerinizin zaten her yerde bulabilecekleri ürünlerden kaçının. Onları mahallelerindeki dükkanda bulabilecekken yeterince tanımadıkları sizden almaları için hiçbir neden yok. Ayrıca bu tip ürünlerin komisyonları da değmeyecek kadar düşük olur.


Fiziki ürünlerin depolama, kargolama, ve diğer üretim ve dağıtım masrafları bir hayli fazladır. Bu nedenle, komisyon oranları bu ürünlerin satışına aracılık ederek üstleneceğiz riski karşılamayabilir. Eğer gerçekten çok büyük bir satış sitesi açmayı düşünmüyorsanız fiziki ürünler, toplam ürün portföyünüzün sadece bir kısmını oluştursun. Yani yalnızca fiziki ürünlerden elde edeceğiniz gelire bel bağlamayın.


Ancak eğer gerçekten mucizevi ve istisnai bir fiziki ürün biliyorsanız, takipçilerinizin onu satın almak için can atacaklarına eminseniz sonuna kadar ona yoğunlaşın.


Blogunuz belli bir noktaya geldiğinde, kayda değer sayıda ziyaretçi edindiğinizde firmalar size inceleyip tanıtımını yapmanız için kendiliğinden ürün göndermeyi teklif edebilirler. Uzun vadeli başarı için onlara incelemelerinizin objektif olması gerektiğini bildirmelisiniz. Birkaç firmayı kendinizden uzak tutmaktan çekinmeyin. Çünkü ziyaretçileriniz her türlü gerçeği duymak isteyeceklerdir. Üstelik hakikaten objektif bir tanıtımcı olarak ün salarsanız firmalar sizin şartlarınızı kabul ederek aynı teklifi yineleyeceklerdir.


Fiziki ürünlerin en azından dolaylı olarak sitenizin konusuyla ilgisi olması gerektiğini daha önce belirtmiştim. Bu, gerçekten önemli bir detay...



Satış Ortaklığında Kazanmak için Yapmanız Gerekenler




Kitlenizin Amaçlarını Tespit Edin



Ziyaretçilerinizin satın almak istedikleri ürünleri bilmenizin yanında onları bu ürünleri satın almaktan alıkoyan engelleri de bilmeniz gerekir.


Onların sayfanızdaki davranışlarını, hangi bağlantılara ilgi gösterdiklerini, yorumlarında neleri vurguladıklarını dikkate alın. Gerekirse çekinmeden açık açık e-mail abonelerinize bunları sorun. Tabi uygun ve anlaşılır bir dil kullanarak...


İnternetteki diğer mecralarda sizin sitenizin konusuna ilişkin yapılan yorumlara göz gezdirin.



Bu Amaçlara Götüren Bir Yol Planı Hazırlayın



Potansiyel müşteri kitlenizin amaçlarını bir kez doğru tespit ettikten sonra, o amaca götüren yolun aşama aşama planını çıkarın.


Bir örnekle bu durumu açıklığa kavuşturalım:


Evde belirli bir bitkiyi yetiştirmek ana hedefimiz olsun...


1. Evde ışık alan yerleri bulmak.


2. Doğru tipte saksıyı bulmak.

3. O saksıda bitkinin yetişebilmesi için en uygun toprağı bulmak.

4. O bitkinin evde yetişen cinslerini bulmak.

5. Gübre hakkında bilgi.

6. Nem ve sıcaklık hakkında bilgi.


İleride Neye İhtiyaç Duyacaklarını Belirleyin



İşte böylesi bir planla temel hedef olan o bitkiyi yetiştirmeyi aşamalandırdık. Her bir aşamada hem kitlenizin ilgi duyacağı bilgiler hem de bu bilgilerin onları götüreceği ürünler bulunuyor.


Bu ürünler, gübre gibi fiziki ürünler olabileceği gibi yazılım gibi dijital bir ürün veya bir kurstan veya kitaptan öğrenebilecekleri bilgiler gibi hizmetler de olabilir.


O konudaki başarıyı artırmaya yardımcı olan herhangi bir araç veya kaynak o alan için ideal satış ortaklığı ürünü olmaya adaydır.


Örneğimizde, saksı, gübre, saksı toğrağı, kaynak kitaplar veya nasıl bitki yetiştirileceğini anlatan kurslar satış ortaklığının hedefi olabilir.



Satış Ortağı olarak Sunacağınız Ürünü Seçmek



Kesinlikle ilkeli bir satıcı gibi davranmanızı tavsiye ediyorum. Ya zaten bizzat kullanmakta ve beğenmekte olduğunuz ürünlerin satış ortaklığını yapın ya da belirlediğiniz üründen önce siz bir numune edinip deneyin.


Her iki durumda da ürüne karar vermek için zaman ve para harcamanız gerekiyor. Artık sanal ortamda bile bir işi ancak küçük de olsa sermaye yatırarak kurabileceğinizi unutmayın.


Affiliate Marketing sistemine yeni başlayanların çoğu genellikle önceden beri kullandıkları ürünleri seçerler. Bu durumun elbette bariz avantajları var. Ürünü kullanıp memnun kalmışsanız, ürünün ve kullanım şeklinin inceliklerine, detaylarına hakimsiniz demektir. Başkalarına kendinizden emin biçimde gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirsiniz. Ürünle ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları ortaya koyabilirsiniz.


Ürünü sağlayan asıl satıcının sağlam bir müşteri hizmetleri uygulamasının bulunmasına ve esnek bir ürün iade mekanizması işletmelerine özellikle dikkat edin.


Kitlenizle aranızda kurulmuş olan karşılıklı güveni sürdürmek için; tek amacı, bir seferde maksimum satışı yapabilmek olan firmalardan uzak durun.


Eğer halihazırda kullanmakta olduğunuz bir ürünü pazarlamayacaksanız bu durumda diğer büyük pazarlamacıların sayfalarına göz atmanızı tavsiye ederim. Onların hangi ürünleri nasıl sunduklarını incelemeniz yararınıza olacaktır.


Affiliate Marketing sektöründe faaliyet gösteren bir siteye satış ortağı olmak için başvurduğunuzda sizden üç temel beklentileri olacaktır:


a) Belli bir büyüklükte e-mail listeniz olmalı


b) Düzenli biçimde içerik üretme konusunda ısrarcı 
olmalısınız

c) Siz ve kitleniz arasında iyi bir uyum olmalı

Bu özellikleri taşıyor olmanız durumunda rahatlıkla iletişime geçebilirsiniz. Hatta kimi durumlarda sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan onlar sizi bulacaktır.


Şu an dünya üstünde faaliyet gösteren en büyük ve güvenilir iki affiliate ağı clickbank ve amazon.


Clickbank, fiziki ürünler yanında download edilebilir digital ürünler ve hizmetler de sunuyor. Bir ürün seçmeden önce mutlaka o ürün hakkındaki müşteri yorumlarına ve incelemelere göz atın. Çünkü clickbank'ta çok sayıda işe yaramaz, çöp ürün de kendine yer bulabiliyor. Elbette yüksek kaliteli ürünler de karşınıza çıkacaktır.


Piyasada iyi satan, kendini ispat etmiş ürünleri satmak bir seçenek. Ancak diğer yandan bu ürünleri satan pek çok rakiple karşılacaksınız. Henüz az bilinmesine karşılık kısa süre içerisinde patlaması muhtemel ürünleri seçebilme gibi bir beceriniz varsa o yolu takip edin.


Clickbank'ta satış ortaklığı sistemi hakkında kapsamlı bir inceleme için şu makalemize göz atın.


Amazon Affiliate Program'da fiziki ürünler yanında, dijital ürünler, kitaplar, kurslar ve daha birçok ürünü bulacaksınız. Ne de olsa Amazon online alışveriş siteleri içerisinde açık ara dünya birincisi.


Amazon'dan affiliate ürün seçerken mutlaka müşteri yorumlarına dikkat edin. En az 20 müşteri yorumu olsun. Yorumları okuyun ve olumlu olduklarına emin olun.


Tekrar etmem gerekirse, eğer fiziki ürün satacaksanız yüksek kaliteli ve okuyucu kitlenizin ihtiyaçlarına cevap veren ürünler olmasına özen gösterin. Ayrıca, satış ortaklığında komisyon üzerinden para kazanacağınız için fiyatlarının belirli bir seviyenin üstünde olması önemli.


Clickbank ve Amazon haricinde yerel ve daha küçük satış ortaklığı programları bulabilirsiniz. Basit bir google aramasıyla karşınıza onlarca alternatif çıkacaktır.



Satış Ortağı olarak Hazırlanmak



İster bir programa dahil olun isterseniz doğrudan bir satıcı ile çalışın, güncel ve doğru iletişim bilgileriniz ve banka hesabınızı bildirmeniz gerekecektir. Karşılığında size özgü takip edilebilir satış ortaklığı linki verilecek. Birlikte çalıştığınız kişi veya program, size işin teknik boyutunu gayet güzel açıklayan bir rehber sunacaktır. Dikkatli biçimde okuyun.


Amazon'da her bir farklı ürün için farklı bir affiliate link kullanırsınız. Aklınızda bulunsun.





Seçtiğiniz Affiliate Ürünlerin Tanıtımını Yapmak



Kitlenizle ilişkinizi bitiren az sayıda şeyden biri onlara hemen bir şey satmaya çalışmaktır. Eğer amacınızın ceplerindeki parayı son kuruşuna kadar almak olduğunu hissettirir şeyler yaparsanız sitenizden uzaklaşacaklardır. Bunun yerine, satışı, onlara yardımcı olmanın doğal bir parçası haline getirerek yapmanız gerekir.


İçeriğinizi satış amacı gütmeyen yararlı unsurlarla destekleyin. Örneğin, e-mail abonelerinize gönderdiğiniz her mail'de bir ürünün reklamını yapmak yerine her dört mailden birinde reklam yapın. Diğer üç mailde yayın yaptığınız alanla ilgili yararlı içerikler sunun.


İnsanlar kendilerine yardım eden yerlerden alışveriş yapmaya doğal olarak daha gönüllü olurlar. 


E-mail bülteni haricinde ürünü tanıtabileceğiniz pek çok farklı imkana ve alana sahipsiniz. Bu imkanların bir çoğu yumuşak satış denilen yönteme giriyor. Okuyucularınızı nazik biçimde ürüne yönlendiren linkler, incelemeler ve videolar kullanabilirsiniz.


Ürünü kullanan diğer okuyucularınızın yorumları, bizzat kendi deneyimleriniz o ürünle ilgili sosyal bir kabulü oluşturmanızı sağlar.


İnsanlar her zaman satıcının kendi yorumlarının doğruluğu hakkında şüphe taşıyacaklardır. Nihayetinde sizin amacınız satış yapmak. Bu yüzden olumlu yanları haricinde olumsuz yanlarına da değinen bir inceleme ve yorum süreci bu önyargıyı yıkabilir. Yukarıda çok kez değindiğimiz gibi siz gerçekten işe yarar ve kaliteli bir ürün satıyorsunuz. O nedenle bazı olumsuz veya eksik özellikleri anlatmaktan kaçınmayın.



Sitenizdeki Kilit Noktalara Affiliate Linkleri Yerleştirin



En büyük sermayenizi, yani sitenizi kötü kullanarak heba etmeyin. Daha önce denenmiş ve başarılı olmuş yöntemleri kullanarak okuyucunuzun dikkatini çekin.


Bir kaynak sayfası oluşturun. Oraya ürünlerini yerleştirin. Olağan gönderilerinize yerleştireceğiniz linklerle okuyucunuzu bu kaynak sayfasına yönlendirin.


Yan taraftaki sidebarlarda ürünlerinizin küçük bannerlarını kullanın. Sidebarlar artık eskisi kadar kullanışlı olmamalarına rağmen hala işe yarıyorlar.


Açılır pencere (popup) kullanarak ürününüzü tanıtabilirsiniz. Açılır pencereler dikkat çekicidir. Ancak bazen sinir bozucu da olabiliyorlar. O yüzden yoğun şekilde kullanmanızı tavsiye etmem.



Özgün İçerik Yazarak Ürününüzü Tanıtın



Özgün içerik yazımı ürün tanıtımı ve satışınızın bel kemiğini oluşturacak. Aşağıdaki stratejilerin hepsini az veya çok deneyin ve sizin için en işe yarar olanları zamanla seçin.


Satış ortağı olduğunuz ürünle ilgili detaylı ve özgün inceleme yazın. Yazınız bir farklılık yaratsın. Tek bir ürüne odaklanabileceğiniz gibi dilerseniz muadil ürünlerle kıyaslama şeklinde de yazabilirsiniz.


İki ürünü kıyaslamak daha ikna edicidir ve aynı anda iki farklı ürün için satış olanağı yaratmış olursunuz.



Ürünün Alanıyla ilgili Bilgilendirici Makaleler Yazın



Bu yumuşak bir satış stratejisi... Doğrudan ürünü tanıtmak yerine o ürünle ilgili konuları açıklamayı seçiyoruz. 


Mesela, sıfırdan nasıl bir blog açılacağını anlattığınız yazıda affiliate pazarlamasını yapmak istediğiniz hosting servislerine link verebilirsiniz.


Konu her ne olursa olsun her zaman geçerliliği olan bir yazı yazın. Birkaç yıl sonra bahsettiğiniz şeyler değişince yazınız anlamsız kalacaktır.


Yazınızın iyi olması için şu noktalara özen gösterin.



Bilgilendirici Makalenizi Başka Sitelerin Yorum Kısmında Tanıtın



Sizinkinden daha büyük blogların ziyaretçi yorumları kısmını kendi içeriğinizi tanıtmak için kullanabilirsiniz. Bu sayede konu ile alakalı daha geniş bir kitleye ulaşma imkanına sahip olabilirsiniz.


Çoğu site ziyaretçilerinin kendi satış linklerini yorumlarına yerleştirmelerine izin vermez. Bu yüzden, doğrudan ürün tanıtımı yapıp satış linkini koymak yerine ürünün alanındaki bilgilendirici makalemizin linkini koymalıyız. 


Ziyaretçi yorumu yapacağınız site düzenli olarak ve belirli sayıda yorum alan ve sosyal medyada paylaşılan bir yer olmalı ki orada yazmanıza değsin.



Röportaj Yapın



Ürünü kullanmış ve çok memnun kalmış kişilerle röportaj yapın. Bu sayede, okuyucularınız kullanımı hakkında kendilerine benzer insanların deneyimlerini öğrenebilecekler.


Ayrıca, eğer affiliate programı yerine doğrudan kişisel bir satıcı ile çalışıyorsanız bizzat onunla röportaj düzenleyebilirsiniz.



Ekstra bir Hizmet veya Ürün Verin



İnsanlar bedava ekstralara bayılır. Eğer satış ortaklığı anlaşmanızda aksine bir hüküm yoksa hediye dağıtacağınızı duyurun. Böylelikle, aynı ürünün satışını yapan diğer sitelerden kendinizi ayırmış olursunuz. Bir fark yaratırsınız. 


Vereceğiniz bedava hizmet veya ürün çok küçük bir şey olabilir. Önemli değil. Yalnız, ana ürünle bağlantılı olmasına dikkat edin.


Aboneleriniz için Tanıtıcı Emailler Hazırlayın


Email abone listeniz, sizin en büyük yatırımlarınızdan biri olacak. 


Belli bir büyüklükte email abone sayısına sahipseniz ve onlara zaten düzenli olarak mail gönderiyorsanız artık araya ürünlerinizin tanıtımını yapan mailleri de ekleyebilirsiniz.


Eğer kullandığınız email abonelik yazılımı izin veriyorsa, abonelerinizi ilgi alanlarına göre sınıflandırın. Bu sayede herkese doğru şekilde ulaşma şansına sahip olursunuz.


Mail içeriğiniz sadece ürünün reklamını yapmak biçiminde olmasın. Onlara mutlaka size abone olarak kendilerini ayrıcalıklı hissetmelerini sağlayacak bir şeyler sunun. Bu, daha önce bahsetttiğimiz gibi ekstra bir hizmet, indirim veya bedava değerli bir bilgi paylaşımı olabilir.


7 maillik bir örnek plan sunarsam:


1. hoşgeldiniz maili.


2. Yardımcı olacak, bilgi sunacak bir mail. İçinde satışla alakalı hiçbir şey olmamalı.

3. Ürünün alanında bir problemin çözümüne ilişkin bilgiler ve üründen bahsetmekle yetinme.

4. Yine bilgi sunan ancak bu defa ürüne link veren bir mail.

5. Büyük bir satış maili. Doğrudan hedefe yönelik yani ürünün satışına yönelik çarpıcı bir içerik sunun.

6. Ürünle ilgili pozitif kullanıcı youmları ve röportajlar.

7. Satışa yönelik son çağrı. O ürünle ilgili kampanyanın sonlanmak üzere olduğunu belirtin.


Yasal Zorunlulukları ve Hakları Belirtin



Bu yazının konusu olmadığından dolayı işin hukuki tarafını bir kenara bıraksak bile, insanlar yasal mevzuatın farkında olan bir satıcının profesyonel ve güvenilir biri olduğunu düşüneceklerdir.


İşinizi şeffaf ve ciddi şekilde yaptığınızı mümkün olan her durumda belirtmekten kaçınmayın.



Artık Başlamanın Zamanıdır



Uyurken internetten para kazanmak saçma bir hayal değil. Kendisine bu işe adamış herkesin rahatlıkla başardığı ve başarabileceği bir gerçek.


Tabi ki mucizevi şekilde bir anda olan bir şey değil bu. Israr, bilgi ve deneyim gerektiriyor. 


Affiliate Marketing veya Türkçesi ile Satış ortaklığı belli düzeyde takipçiye sahip olduğunuzda blogunuzdan para kazanmanın en kolay yollarından biri. 


Sabırlı olun, insanların işine yarayacak şeyler paylaşın, samimi olun ve bekleyin. 


Çabanızın karşılığını mutlaka alacaksınız. 









Alternatif İnternet

About Alternatif İnternet -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :