Alternatif İnternet

Reddit Nedir ve Nasıl Tıklanma Kaynağı Haline Getirilir?

    3 comments:


Aşağıdaki yazı, Reddit'i kullanarak kendi blogunun başarılı

biçimde tanıtımını yapan yabancı bir blogcunun deneyimlerini içermektedir. Siz elbette Reddit yerine başka forum benzeri popüler bir siteyi aynı amaçla kullanabilirsiniz. Örneğin, Türkiye'den ekşi sözlük buna uygun olabilir. Fikir vermesi açısından paylaşıyoruz.

Bana inanacak mısınız, merak ediyorum. Reddit'te sadece kırk beş dakika zaman geçirerek binlerce sayfa görüntülenmesi almayı başardım. Nasıl yaptığımı aşama aşama anlatacağım...


Dışsal bir kaynaktan kendi sayfanıza binlerce görüntüleme çekmek aslında oldukça kolay bir iş. Tabi böyle bir şey sizi hemen zengin biri haline getirmez. Kolay dememe bakarak da hiçbir şey yapmadan başardığımı düşünmeyin. Sadece kendi ölçüleri içerisinde kolay bir iş sayılır.


Şimdi size anlatacağım yöntemlerin üç önemli özelliği var: a) site trafiğinizi artırmanın en verimli yollarından birini sağlıyor b) sitenize çektiğiniz trafik çok büyük oluyor c) size gerçekten işe yarar linkler sağlıyor.


İlginizi çektiyse başlayalım...


Öncelikle, Reddit'in nasıl bir yer olduğunu, ne şekilde çalıştığını anlatacağım. Konuya aşina olanlar bu kısmı geçip doğrudan yöntemlere atlayabilirler.


Niye Reddit'i Kullanmalısınız?


Sosyal medya ortamında pazarlama yapmak artık oldukça zor ve sıkıcı bir uğraş haline geldi. Facebook'ta kayda değer miktarda beğeni almak için para harcamak zorundasınız. Ayrıca Facebook iş sayfalarının ulaşabileceği kitleyi daraltma yoluna gidiyor. Twitter'daysa, deyim yerindeyse takipçi kasmak geri dönüşü çok az olan bir iş oldu.


Tabi ki bu ortamlarda da harika işler başaran insanlar hala var. Ama ne demek istediğimi anladınız sanıyorum. En büyük sosyal medya platformlarında rekabet çok yoğun, aradan sıyrılmak çok güç. Bu yazının konusu Reddit'e kıyasla...


En basit anlatımla, Reddit dünyanın her yerinden insanların internette buldukları ilginç şeyleri paylaştıkları yeni nesil forumlardan bir tanesi. Muhtemelen en ünlü olanlarından biri...


Reddit'te bir şey paylaşıldığında diğer kullanıcılar ona artı veya eksi oy veriyorlar. Belli bir miktarda artı oy alan paylaşım hotpage'e yükseliyor. Yani, ne kadar çok artı oy alırsanız görünürlüğünüz de o oranda artıyor. Çünkü Reddit'in anasayfasına giren biri yüzde doksan ihtimalle hotpage'e bir göz atacaktır.  


Reddit ile diğer siteler arasındaki farkı şöyle açıklayabilirim: elinizde harika bir gönderi konusu var. Facebook'ta onu paylaşıp fenomen olmasını umuyorsunuz. Şimdi onu Facebook'ta paylaştığınız an ilk görecek olanlar sayfanıza bağlı olan insanlar. Üstelik, Facebook'un kullandığı algoritmaya göre bu insanların bile sadece bir kısmı onu görecek. Facebook'tan ücretli reklam satın almanız durumunda dahi ulaşabileceğiniz insanlar kısıtlı olacaktır. Birileri onu beğenip paylaşmaya başlayana dek görünürlüğünüz sınırlı kalmaya devam edecek. Bu beğeni ve paylaşımların zincirleme bir reaksiyon yaratarak virale dönüşme ihtimali çok düşük.


 Üst paragraftaki hikayenin birebir aynısı Twitter ve diğer bilindik sosyal medya platformları için geçerli...


Oysa Reddit bambaşka bir çalışma prensibine sahip. Herkes her yere gönderi yapıştırabilir, herkes her yerdeki gönderileri görüntüleyebilir. Çok saçma veya çok kuraldışı olmadığı sürece gönderinizin içeriğini belirlemede serbestsiniz.


Reddit'e girilen her gönderi, önce alt-kategorilere eklenmelidir. Sitenin anasayfası bazı çok izlenen alt-kategorilerin en iyi, yani en çok artı tıklanmış gönderilerine aittir. Bir şey gönderdiğinizde bu alt-kategorilerin takipçilerine anında görünür haldesiniz. Her bir alt-kategorinin takipçi sayısı birden milyona kadar değişkenlik gösterebilir. Ayrıca, her ne kadar bir alt-kategoriye bağlı durumdaysanız bile sitenin tamamına görünür haldesiniz.  


İşte bu yüzden Reddit'i reklam için çok başarılı bir ortam olarak görüyorum. O kadar başarılı ki, Reddit kullanıcıları arasında bir tabir vardır: Reddit'in ölümcül kucaklaması. Siteniz Reddit'in anasayfasına çıkmayı başarırsa çöker. Çünkü dünyanın her yanından milyonlarca insan kısa süre içinde sitenize girmeye çalışacaktır. Sunucularınız bunu kaldıramaz ve siteniz çöker. Tabi böyle bir çöküş aslında yükseliştir...


Abarttığımı düşünüyorsanız benim hikayem yanında Reddit'ten bir ayda bir milyon tık alan şu siteye kulak verebilirsiniz... Benim başarı hikayem çok daha normal, olası ve mütevazi...


Şu bilgi durumun nasıl mümkün olduğunu gösterecek: Reddit'te sadece birkaç artı oy almış gönderilerdeki site adresleri bile yüzlerce tık alıyor. Bir de yüzlerce artı oy almış bir gönderinin ne kadar tık çekeceğini hayal edin.


Bizim Ulaştığımız Sonuçlarla ilgili Bazı Veriler


Reddit çalışmasını bir test gibi ele aldım. Kendi konusunda gelişkin yeni bir site açtım. Neredeyse sıfır ziyaretçiye sahipti. Böylece Reddit'in reklam gücünü daha net görebilecektim.


Sonuç beni bile şaşırttı. Ziyaretçi almak düşündüğümden daha kolaydı. Siteme yönelen trafik göz ardı edilemeyecek kadar büyüktü. İki hafta boyunca Reddit'te düzenli paylaşımlarım tam yedi bin tekil ziyaretçi ve on binden fazla sayfa görüntülemesi getirdi. Bu iki hafta boyunca Reddit'te harcadığım toplam süre muhtemelen kırk beş dakika kadardır. Her bir gönderi için birkaç dakika yetip de arttı bile...


Bu benim küçük kişisel testimdi. Sonucun pozitif çıkmasının ardından bu işi yapan başka kişilerle irtibat kurdum. Hepsi Reddit'in çok sağlam bir trafik kaynağı olduğu konusunda hemfikirdi. Bazılarının tüm tanıtım ve reklam faaliyetleri Reddit'e yoğunlaşmıştı ve bu işi çok daha düzenli ve profesyonelce yapıyorlardı.


Testim boyunca günde yalnızca bir kez ve eğer gönderim gerçekten beğeniye müsaitse paylaşım yaptım. Bu sayı artabilir. Ancak spammer durumuna düşmemeye özen gösterin. Reddit esnek ve herkese açık özgür bir platform olmasına rağmen istismara karşı son derece hassas...


Klasik Tavsiyeden Fazlasını Uygulayın


Herkesin en sık karşılaştığı tavsiye şu: gönderinizi mutlaka içeriğiyle ilgili alt-kategoride paylaşın. Evet, baktığınızda gayet makul bir öneri.


Sorun şu ki, eğer bu kadarıyla yetinirseniz, paylaşımınızı yapar ve beklersiniz. Edilgen konumda olursunuz. Belki iyi sonuç alabilirsiniz; ama çoğunlukla alamazsınız.


Çünkü bu yaklaşım öncelikle Reddit kullanıcı profilinin eğilimlerini dikkate almıyor. Reddit kullanıcıları genellikle internet davranışları epey keskin tiplerdir. Dahası, bu tavsiyenin işlevsel bir sistemi yok. En önemlisi, görünüşte sizin konunuzla ilgisiz alt-kategorileri tümüyle dışlıyor. Oysa ben birçok tıklamayı bu alakasız alt-kategorilerden almıştım. Bir de, Reddit gönderinizin de azıcık reklamını yapmanız gerekiyor. Evet, sitenizin reklamını yaptığınız Reddit gönderinizin de ayrıca reklama ihtiyacı var. Günümüzde internet böyle işliyor. Her bir tanıtım aşaması zirveye doğru artan oranda kendi tanıtımına muhtaç.


Ben hem Reddit'in kurallarına, çalışma mantığına bağlı kalıp hem de kalıpların biraz dışına çıkarak daha fazla insana ulaşabileceğinizi iddia ediyorum.


Önce Reddit'in Çalışma Mantığına ve Ortamına Bakalım


Her başarılı ve büyük online platform gibi Reddit de insanları banlamayı çok seviyor. Sizin kendilerini biraz bile istismar ettiğinizi düşündükleri an sorgusuz sualsiz atılırsınız. Daha kötüsü, eğer siz kendi sitenizin tanıtımını yapmak için Reddit'i istismar ediyorsanız; atılmakla kalmayıp sitenizin adresi bir daha asla Reddit'te yer bulamaz. Ban yemesi muhtemeller arasına girmeniz için bir başka Reddit kullanıcısının sizi ihbar etmesi yeterli.


Tüm siteden banlenmek dışında, belirli bir alt-kategoriden banlenmeniz de mümkün. Her bir alt-kategorinin kendine özgü kuralları vardır. Siz Reddit'in genel yayın politikasına uygun davransanız bile o alt-kategorideki değişken kuralları ihlal ettiğiniz an oradan ban yiyebilirsiniz.


Eğer sadece sitenizin linkini paylaşırsanız veya aynı gönderiyi birkaç farklı alt-kategoride paylaşırsanız kesin banlenirsiniz. Yine artı oylarınızı gayri-meşru şekilde artırmak, bot kullanmak gibi şeyler banlenmenize yol açabilir.


Sanki her durumda ban kaçınılmaz gibi görünüyor olabilir şimdilik. Bu sizi yanıltmasın.


Reddit, kullanıcıların kendi reklamlarını yapmalarından pek hoşlanmaz. Reddit üyeleri onları aptal yerine koyan reklamlardan, satıcılardan, sırf tıklanmak için yapılan paylaşımlardan uzak dururlar. Size, örneğin Facebook'ta binlerce tık kazandırabilecek bir başlık Reddit'te hemen ifşa edilip ortadan kaldırılır.


Reddit'te genel kural, hesabınızdan yaptığınız her on paylaşımdan yalnızca birinin kendi sitenizden olmasıdır. Diğer kullanıcılar gerçekten gidip sizin paylaşım geçmişinizi kontrol eder ve sık sık kendi sitenizdeki içerikleri paylaştığınızı anlarlarsa maceranız daha yeni başlamışken biter.


Reddit, ortalamada diğer sosyal medya kullanıcılarına göre daha zeki üyeler barındırır. Yeni bilgi sunan, entelektüel niteliği yüksek paylaşımlar çok daha fazla rağbet görür. Reddit kullanıcıları zeki olmaya ve hissetmeye önem verirler. Bunu ukalalık olarak görmek zor. Pek çok alt-kategoride yazan üye o kategorinin gerçek hayatta uzmanıdır. Dünya çapında bilimadamları, akademisyenler, gazeteciler vs. tarafından yoğun şekilde takip edilen bir yer. Elbette her ortam gibi en aptal ve işe yaramaz insanlar da orada takılıyor. Sonuçta milyonlarca kişiden bahsediyoruz. Ancak onlar bile ortamın havasına kendilerini kaptırmış durumdalar.


Reddit'te hemen hemen her şeyle ilgili bir alt-kategori bulunur. Eski kitaplardan, bilgisayar oyunlarına, komik fotoğraflardan, saçma anılara... aklınıza gelebilecek her şey... Tanıtımını yapmak istediğiniz sitenizin konusu her neyse muhtemelen onunla ilgili birden fazla alt-kategori vardır.


Reddit'te bilgi dolu, uzun cümlelerden oluşan başlıklar daha fazla ilgi çeker. Başlıkta kullanabileceğiniz maksimum karakter limiti üç yüzdür. Bu limitin tamamını kullanmanız yararınıza olacaktır. Başlığınıza rakamlardan oluşan bir veri sıkıştırırsanız çekiciliği artar.


Başlığınızda içten ve doğal biri gibi davranın. Orada ilginç bir paylaşım için bulunduğunuz hissini okuyucuya verin. Tv reklamlarından çıkmış gibi duran kalıpları unutun.


En önemlisi, Reddit profiliniz düzgün ve doğal görünsün. Sıradan kullanıcıların sizin başlığınızı gördükleri an gidip profilinizi kontrol edeceklerini yukarıda bir yerlerde belirtmiştim. Özellikle üyelerin birbirleriyle daha sıkı fıkı oldukları çok spesifik alt-kategorilerde bu kontrole daha yoğun maruz kalırsınız. Eğer profilinizde olağan olmayan bir şeye rastlarlarsa bunu hemen başlık altındaki yorumlarda duyururlar ve işiniz biter.


İyi bir profil için basit birkaç şeyi önceden yapmış olmanız gerekiyor. Kendi siteniz haricindeki birkaç sitedeki iyi içeriğe bağlantı paylaşmış olmalısınız. Karmanız normal görünmeli. Yani birkaç yüz artı oy almış olmalısınız. Başkalarının Reddit başlıklarına uygun yorumlar yazmış olmalısınız. Son olarak da hesabınız birkaç haftalık veya mümkünse daha eski olmalı. Kısa süreli çalışmayla profilinizi bu noktaya getirebilirsiniz. Biri kontrol ettiğinde her şey normal bir Reddit kullanıcısını andırır.


Gönderdiğiniz Link Artı Oy Aldığında Dofollow Hale Gelir


Çoğu alt-kategoride, bir link paylaştığınızda diğer kullanıcılar onu artı oylayana kadar nofollow link olarak kalır. Genellikle beş artı oya ulaştığında linkiniz dofollow hale gelir. Nofollow-dofollow link ayrımı sitenizin Seo kalitesini belirleyen bir olgudur.


Eski ve Kaliteli Hesaplardan Alınan Artı Oylar Kalıcıdır


İlk zamanlarımda Reddit'i aldatmaya çalışıyordum. Ama ne yaparsam yapayım hemen banleniyordum. Bu süreçte birkaç şey öğrendim. Yeni hesaplar açıp kendi içeriklerinize artı oy verirseniz sistem o artı oyu hesaba katmaz. Sadece sizin bilgisayarınızda veya telefonunuzda artı oy verilmiş olarak görünür. Reddit, kendi paylaşımlarına artı oy veren kullanıcıları tespit etmede epey başarılıdır.


Hatta arkadaşlarınızın, akrabalarınızın vs. yeni hesaplar açarak verecekleri artı oylar bile riskli olabilir. Sahici Reddit kullanıcılarından artı oy almaya bakmalısınız.


İki Tür Gönderi Tipi


Reddit'te ya sadece linkten ibaret gönderiler paylaşabilirsiniz ya da normal metin halinde gönderiler... Birincisi, içeriğini paylaşmak istediğiniz sayfanın linkinden ibarettir.


İkincisinde ise istediğiniz metni yazabilirsiniz. Bu tip bir gönderinin daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim.


Tek Bir Artı Oy Genellikle Beş Farklı Ziyaretçi Anlamına Gelir


Reddit'te gönderiminizi yaptığınız alt-kategoriye göre oran değişse bile, bugüne kadarki tecrübelerimden tek bir artı oydan paylaştığınız sitenize ortalama beş tekil ziyaretçi bekleyebileceğiniz sonucuna ulaştım.


Karma Başlangıç için Önemli ancak Her Şey Demek Değil


Reddit profilinizin puan durumunu gösteren karmanız, başlangıç için bir miktar pozitif olsa iyi olur. Bunun sebebi reklamcı damgası yememek. Ancak paylaşımlarınızın popülerliğini belirlemede karmanın önemi yok denecek kadar azdır.


Bu temel bilgilerden sonra Reddit'te sitenizi nasıl tanıtabileceğiniz konusuna girelim.


Reddit'i Tık Alma Kaynağı olarak Kullanmak


Reddit'te sitenizin tanıtımını yapmanın ilk ayağı, size uygun bir alt-kategori bulmaktır. Bunun mutlaka sitenizin konusuyla birebir örtüşen bir alt-kategori olması gerekmez. Çeşitli alternatifleri değerlendirebilirsiniz.


Alt-kategori seçerken tabii öncelikle doğrudan sizin konunuzla alakalı olanlara bir göz atın. Bunun avantajları ve dezavantajları var. Doğrudan alakalı alt-kategorilerde takılan insanlar sizin paylaşımınıza da ilgi göstereceklerdir. Dezavantajı ise, bu alt-kategorilerde daha az sayıda kullanıcı bulunuyor. Ulaşabileceğiniz insan sayısı sınırlı kalacaktır.


Daha büyük ve genel alt-kategorilerde paylaşım yaparsanız sizin konunuza daha az ilgi gösteren insanlarla karşılaşırsınız. Ancak buralarda çok büyük bir kitle bulunduğu için sonuç olarak daha yüksek tık alma şansınız artar.   


Bu yüzden izlenecek en akıllıca yöntem her ikisini karışık kullanmaktır. 


Önce, konuyla az çok alakalı en büyük ve kalabalık alt-kategoriyi bulun. Sonra, konuyla doğrudan alakalı daha küçük alt-kategoriler bulun. Buralarda paylaşım yapın. Ancak daha önce uyardığım gibi hemen aynı anda değil. Paylaşımlarınızı o alt-kategorilerdeki diğer insanlar hangi formatta yapıyorlarsa ona göre şekillendirin. Uzun zamandır Reddit kullanıcısı olan birkaç arkadaşınızla sosyal medya üzerinden paylaşın. Eğer her şey olması gerektiği gibi giderse artı oylar çığ gibi artan oranda gelmeye başlayacaktır.


Reddit'te Tık Almanın Küçük Hilesi


Daha önce doğal görünümlü bir profile sahip olmanız gerektiğini söylemiştim. Eğer profilinizden Reddit'i reklam amacıyla kullandığınız anlaşılırsa kısa sürede banlenirsiniz.


İşte burada basit bir hile devreye giriyor. Bir tanıtım paylaşımı göndermeden önce daha önce yaptığınız tanıtım paylaşımlarını silin. Tabi önceki paylaşımlarınızın işi bitmiş ve artık eski sayfalara düşmüş olması gerekir. Onlardan aldığınız tıklanma sayısı düşünce işinin bitmiş olduğuna emin olabilirsiniz.


Sonuç


Bu yazıda en temel bilgilerle kendi deneyimlerimi paylaştım. Reddit'te çok daha başarılı pazarlamacılar bulunuyor elbette. Benim göstermek istediğim çok basit işlemlerle dahi Reddit'i siteniz için bir tıklanma kaynağına dönüştürebileceğinizi göstermekti. Umarım bunu başarmışımdır. Burada paylaştığım bilgi ve tavsiyeleri geliştirmek sizin elinizde. İyi şanslar...







Alternatif İnternet

About Alternatif İnternet -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :

3 comments

Write comments
Bengi Abi
AUTHOR
September 23, 2018 at 6:13 AM delete

Saol ya, çok faydalı bi bilgi.

Reply
avatar
Ferhat
AUTHOR
November 27, 2019 at 8:46 AM delete

Çok etkileyici bir deneyim teşekkürler

Reply
avatar
reddit nedir
AUTHOR
December 5, 2020 at 3:43 PM delete

Çok teşekkürler, reddit olmasa internetin tadı tuzu olmayacak gibi geliyor...

Reply
avatar